De Tribune

Datum: 19-10-2016

De Amsterdamse voetbalvereniging De Spartaan, opgericht in 1903, had na veel omzwervingen uiteindelijk in de Laan van de Spartaan in de Kolenkitbuurt haar thuishonk gekregen. Ik vreesde dat de grootschalige nieuwbouwplannen in deze buurt zouden leiden tot de zoveelste verbanning van een sportvereniging naar een plek buiten de stad.

Maar néé, behalve dat in de buurt belangrijke straatnamen zijn ontstaan zoals de Gerrie Knetemannstraat, de Rinus Michelslaan of de Ben Brilstraat is die nieuwe buurt een mooi stedenbouwkundig experiment in het licht van the next economie. Het veel in Amsterdam bouwende bureau Claus & Kaan heeft een fantastisch gebouw van 230 meter ontworpen onder de radicale naam De Tribune. Het gebouw kijkt uit op de vernieuwde voetbalvelden van De Spartaan. Het gebouw is een multifunctioneel gebouw van wonen, wonen voor mensen met beperkingen en ondernemersmogelijkheden. Aan  de Laan van de Spartaan zijn de sociale opleidingen van ROC Amsterdam gevestigd. Het gebouw is, meen ik, ontworpen door Kaan, interieur van Ector Hoogstadt. Het ROC heeft verbindingen met bewoners van De Tribune en maakt ook gebruik van de sportvelden van De Spartaan. Er is rondom De Spartaan een leefomgeving gevestigd, mensen kunnen er 's avonds een rondje wandelen, op de banken zitten, praten en kijken naar voetbal, iets eten en daarna met hun kinderen naar de Willem Augustinstraat lopen voor de spectaculaire speeltoestellen.  

Ik weet natuurlijk niet hoe de alledaagse werkelijkheid in die buurt is, maar ik ervoer de omgeving als een aantrekkelijke vernieuwende leefomgeving, waar grootschaligheid en kleinschaligheid prikkelend in evenwicht zijn gebracht.  

Keer terug naar nieuwsoverzicht
ajax loader