Amsterdam Begrijpen

Datum: 16-01-2017

Ik fietste in de periode van 1976-1982 één of twee keer per jaar van de studentenflat aan de Prinsengracht 241 naar de Sloterplas om mee te doen aan de Sloterplasloop. Ik begreep maar weinig van dat stuk Amsterdam. Ik wist  dan hoe ik erheen moest fietsen en waar de start was maar ik begreep niet wat die flats en de plas met de stad zoals ik haar kende, te maken hadden. Ik begreep de samenhang tussen dit stadsdeel en de binnenstad niet. Tot de dag van vandaag voelde ik regelmatig eenzelfde soort onbegrip als ik me buiten het centrum begaf. Of het nu de Bijlmer was, station Lelylaan en omgeving, de Sloterplas, Nieuw-Sloten, Tuindorp Oostzaan, regelmatig vroeg ik me af wat deze Amsterdamse wijken nu precies onderscheidde van niet-Amsterdamse buitenwijken. Wat maakt ze nu Amsterdams?

Ik besloot daarom begin 2016 om Amsterdam beter te gaan leren kennen door  onbevangen door de stad te wandelen alsof ik er nooit geweest was en alsof ik de taal van de bewoners niet sprak. Alle straten van de stad te belopen als een pelgrimstocht. Ik dacht dat het mogelijk moest zijn de gehele stad te doorkruisen in 60 wandeltochten van gemiddeld 4 uur. Per 1 januari 2017 had ik 41 wandelingen gedaan. Ik begrijp inmiddels dat ik natuurlijk niet alle straten kan belopen in deze 60 wandelingen maar waarschijnlijk wel alle leefomgevingen (grofmazig), want daar is het me om te doen. Niet om de Amsterdammers maar om de stad van de buitenkant als leef- en werkomgeving zoals die zich toont aan een piekerende nieuwsgierige wandelaar. Per wandeling maak ik 300-400 foto's. Eenmaal terug noteer ik mijn ervaringen en zoek ik elke foto uit. Wat is de straat? Wat is de functie van het gebouw? Wat willen ze met de wijk? Wie is de architect? Overigens leert het uitzoeken vaak dat ik beter had moeten kijken of dat ik een voor de buurt of stad belangrijk gebouw of gebied precies heb gemist. Zo het gaat, soms ga ik terug, soms laat ik het.

Op 'Galerie Hybride' onder 'Eigen Werk/Amsterdam' worden de komende tijd steeds foto's van de verschillende wandelingen geplaatst. Ze vormen een kleine selectie uit een nog steeds groeiende voorraad. In het eerste kwartaal van 2017 worden ook commentaren en analyses toegevoegd. Waar de verkenningstochten uiteindelijk in resulteren, weet ik nog niet, een boek, een website, we gaan het zien.     

Keer terug naar nieuwsoverzicht
ajax loader